Geen Vakantie Voor Arman

'Het is half zes in de ochtend en nu al voelt Arman dat het vandaag weer verzengend heet zal worden.  Zomer in Iran, een periode van hitte en droogte. Het is gemiddeld 37 graden deze tijd van het jaar en de inwoners van Tabriz zijn al volop in de weer. Op de oude wegen in de stad is het één grote chaos van vrachtwagens, dof uitgeslagen auto's, scooters en volgepakte ezels. Arman loopt in een rustig tempo op zijn favoriete teenslippers van kamelen-leer naar de rand van de stad waar het grote lemen pand staat waar Arman sinds 27 jaar dag in dag uit zijn kunst uitoefent. Arman is Meester Tapijtknoper in Tabriz, Iran. Het hoge pand met muren van een meter dik houdt de hitte en het lawaai van de marktkooplui redelijk buiten de deur en Arman zakt met een glimlach op zijn gezicht in een kleermakershouding en begint met een suikerklontje tussen zijn tanden de sterke thee naar binnen te slurpen en rookt daarna zijn waterpijp voordat hij de komende vier uur ononderbroken zijn kunstwerk voort zal zetten. 

Arman ontwerpt zijn eigen patronen en gebruikt plantaardig geverfde wol van de beste kwaliteit. Elke dag zit Arman gemiddeld aan 8000 knopen, wat wil zeggen dat hij voor een kleed van 2 x 3 meter ongeveer 350 dagen aan het knopen is. De tijd dat Arman bezig is met het ontwerpen van het kleed en het uitzoeken van het garen en het inkopen hiervan niet eens meegerekend!

Na vier uur op zijn hurken aan het werk geweest te zijn voelen de gewrichten van Arman stram en stijf aan. Precies op dat moment komt er een dame het atelier van Arman binnen met een mand aan haar arm, bedekt met een grof geweven doek. Arman gaat met een lichte kreun staan en strekt zich eens goed uit. De dame is zijn vrouw en in de mand zit Khoreshts (stoofpotje), nan (brood) en yoghurt. Ze genieten samen van deze vers gemaakte maaltijd en na een half uur vertrekt Arman's vrouw en Arman hurkt met een voldaan gevoel weer voor zijn weefgetouw. Hij beoordeelt zijn werk met een nauwkeurig oog en na zijn goedkeuring hervat hij zijn werk. Dat dit tapijt uiteindelijk twee en een half miljoen knopen heeft, daar denkt Arman niet over na. Voor hem is het een meesterwerk, pure kunst met een ziel.'                                                                                   ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Overweeg je om een vloerkleed aan te schaffen, dan zul je zien dat het een jungle is op dat gebied!

Wij willen je graag volgende leidraad meegeven;

 

Voor relatief lage prijzen kun je een synthetisch kleed kopen wat in grote getallen uit de fabriek komt rollen, maar bedenk je dan dat een kleed van synthetische materialen statisch kan zijn, s' zomers warm en zweterig is en 's winters te koel aanvoelt. Het trekt vuil aan en het is allesbehalve duurzaam te noemen. Dergelijk vloerkleed kun je na een paar jaar bij de vuilnis zetten.

Terwijl een authentiek Vintage Oosters tapijt van 100% wol vuilafstotend is, zeer makkelijk in het onderhoud, 's zomers koel en 's winters behaaglijk warm aanvoelt (isoleert).

Zoals je in het verhaal van Arman kunt lezen heeft een handgeknoopt wollen tapijt veel beleving, bezieling en uitstraling! Elk kleed is uniek in zijn soort. Er is over nagedacht en met veel liefde vervaardigd. Komt ook nog bij dat het zijn waarde behoud! 

Waarom dan een vintage Oosters tapijt (minimaal 30 jaar oud) en geen nieuwe? 

Omdat een nieuw wollen Oosters tapijt een behoorlijke financiële investering is, terwijl een vintage handgeknoopt tapijt betaalbaar is en het zijn waarde behoudt. Je schrijft er niets op af. Zo'n oud handgeknoopt vloerkleed heeft pas karakter!

 

Bij Pistache Design kun je voor jezelf zien hoe zo'n prachtig handgeknoopt tapijt eruit ziet. We hebben er altijd wel een paar op voorraad. Wij adviseren je graag, overtuiging van onze kant heb je niet nodig, de kleden spreken voor zich. 

 

In onderstaand filmpje kun je een impressie krijgen van de intensiviteit van het maken van een tapijt:

 


Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Marloes (Friday, 20 July 2018 16:56)

    Wow, wat een eye-opener! Nooit zo bij stil gestaan!